İçindekiler:

25 Şubat 2024
Sayı: KB 2024/04

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
AKP'nin yerel seçim politikası
"Bayram ikramiyesi" adı altında sadaka!
Rejimin yoksullaştırma saldırısı
Sefalet derinleştikçe artan din istismarı
Sermayenin sadık hizmetçisi
Filistin sorunu, emperyalizm ve AKP
İstanbul'da coşkulu Greif etkinliği
"Yeni Greiflar için ileri"
Yıkıma karşı sınıfın direnci örgütlenmeli
"Karar bizim nezdimizde yok hükmünde"
Yerel seçimler ve sol
8 Mart'ın çağrısı
Türkiye'de ilk kreş açılan fabrika
Çevre ve iklim krizinin çözümü devrim sorunudur
Ukrayna halkı vekalet savaşında ölmek istemiyor
NATO'nun savaş kışkırtıcılığı
Maassen ve Almanya'nın faşist genleri
Silahlanma yarışında savaş ekonomisine doğru
ABD'nin "Gazze'de soykırıma devam" dedi
Lula İsrail'i Hitlere benzetti!
Dünyadan haberler
Köln'de tecride karşı yürüyüş
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyadan haberler

 

Birçok ülkede işçi sınıfı ve emekçiler, yaşadıkları sorunları ve temel taleplerini dile getirmek için eylem ve grevler gerçekleştirdi.

Britanya: Amazon’da Grev

Coventry’deki lojistik şirketi Amazon UK’de çalışan sendikalı işçiler greve devam kararı aldı. İşçiler, asgari saat ücretinin 15 Sterlin (17.80 €) olması için ocak ayından beri birkaç defa greve çıkmıştı. Eylemin devamı konusunda yapılan oylamada işçilerin çoğu greve devam edilmesi yönünde oy kullandı. Bunun üzerine 15 Şubat Salı günü yaklaşık bin (2 bin 700 işçiden) işçi üç günlük yeni bir greve başladı.

Amazon, hala sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamayı reddediyor. Coventry’de GMB sendikası tarafından ücretlerin yükseltilmesi için 2022 yılından bu yana yapılan grevlerin toplamı 30 günü aşmış oldu.

Finlandiya Hükümet programına karşı 3 günlük grev

İşçi sendikalarının verdiği bilgiye göre, Finlandiya’da yaklaşık 130 bin işçi, sağ-muhafazakar hükümetin işçi sınıfını hedef alan saldırı programını protesto etmek için greve çıktı. Çarşamba ile cuma günleri arasında gerçekleştirilen greve işçi sendikaları federasyonları SAK ve STTK çağrı yapmıştı.

Hükümetin programı politik grevleri 24 saatle sınırlandırmak, işsizlik yardımlarını kesmek, hastalık durumunda hastalığın ilk günü için ücret ödenmemesi gibi saldırılar içeriyor. Grevler çelik ve kağıt fabrikaları da dahil olmak üzere sanayiyi, limanları, lojistiği, ulaşım sektörünü ve toplu taşımayı etkiledi.

Şubat ayının başında da yaklaşık 300 bin işçinin katıldığı üç günlük grev yapılmıştı.

Hindistan’da on binlerce emekçi zamları protesto etti

13 Şubat’ta Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin 20 bölgesinde on binlerce işçi ve çiftçi artan fiyatları, yeni istihdam yaratma şartlarının yerine getirilmemesini ve tarım ürünlerine asgari fiyat uygulanmasını protesto etti.

Göstericilere saldıran polis göz yaşartıcı gaz bombası da kullandı. Polis saldırısında Baharampur’da 53 yaşında bir eylemci hayatını kaybetti.

Protesto, işçi sendikası CITU tarafından organize edildi. Emekçiler yaşam koşullarının kötüleşmesinden hem Batı Bengal hükümetini hem merkezi hükümeti sorumlu tutuyor.

ABD’de Filistin’le dayanışma eylemi

ABD’nin Pennsylvania eyaletine bağlı Philadelphia kentinde salı akşamı Filistin halkıyla dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Gösteriye katılan 8 bini aşkın kişi işgalci İsrail ordusunun Gazze›ye düzenlediği ve yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne neden olan saldırıları protesto etti.

Gösteri için Philadelphia Filistin Koalisyonu çağrı yaptı. Göstericiler taşıdıkları pankartlarda Gazze’deki soykırıma son verilmesi ve ABD hükümetinin İsrail’e yönelik tüm fonları kesmesi çağrısında bulundu.

Göstericiler Refah’a yönelik saldırıları da protesto etti. “Özgür Filistin!” sloganlarının atıldığı gösteriye “Barış İçin Siyah İttifakı” da katıldı.

İtalya’da grev ülke çapında demiryolu ulaşımını felç etti

İtalya’da tren mürettebatından demiryolu ağında çalışan işçilere kadar binlerce demiryolu çalışanı 14 Şubat günü 9.00 ile 17.00 saatleri arasında greve gitti.

Grev, devlete ait Ferrovie dello Stato Italiane’nin (FS) yan kuruluşu Trenitalia ve özellikle Lombardiya’daki bölgesel ulaşım operatörü Trenord’un tüm alanlarını etkiledi. Grev çağrısı Sindacale di Base, CUB, SGB, CGIL, CISL UILT ve UGL sendikalarının demiryolu şubeleri tarafından yapıldı.

Grevciler haftalık çalışma süresinin 36 saatten 32 saate indirilmesini, ücret atışı, dinlenme sürelerinin uzatılmasını, personel açığının kapatılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Grevciler, Meloni hükümetinin özelleştirme politikasını da protesto ettiler.

Pakistan’da seçim sahtekarlığına karşı oturma eylemi

Pakistan’da ay başında yapılan seçimlere hile karıştırıldığı ileri sürüldü. Sindh eyaletindeki bölgesel Büyük Demokratik İttifak (GDA) seçim manipülasyonunu protesto etti. Muhalefet partilerinden çalınan oyların iktidardaki Halk Partisi’ne (PPP) tahsis edildiğini söyleyen GDA destekçileri protesto amacıyla cuma günü Haydarabad kenti yakınlarındaki bir otoyolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı.

İspanya'da çiftçi eylemleri sürüyor

İspanya'da çiftçiler, hükümetin verdiği tavize rağmen protestolarına devam ediyor. Ülkenin pek çok yerinde sokağa çıkan çiftçilerin eylemleri 16 Şubat’ta 11. gününe ulaştı. Adil fiyatlar ve üretimden satışa değin gıda zincirinde daha güçlü bir konum talep eden çiftçiler Katalonya, Endülüs, Valensiya, Cantabria, Navarra, Aragon ve Extremadura bölgelerinde yüzlerce traktörle otoyolları ve köy yollarını kapattılar.

İspanyol çiftçiler, adil fiyatların yanı sıra, AB'den yardım alabilmek için tarımsal dizelde vergi indiriminin devam etmesini, AB üyesi olmayan ülkelerden yapılan ithalatın daha sıkı kontrol edilmesini ve çevresel düzenlemelerle bürokrasinin azaltılmasını talep ediyor.

Tarım ve Gıda Bakanı Luis Planas, protestoların başlamasından bu yana ilk kez çiftçi örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Perşembe akşamı geç saatlerde gerçekleşen görüşmede hükümet gıda zincirinin daha sıkı denetlenmesi ve üçüncü pazarlardan yapılan ithalata kısıtlamalar getirilmesini de içeren 18 maddelik bir önlem paketi sundu. Öneriyi “ilerleme” olarak değerlendiren çiftçi örgütleri, bunun yetersiz olduğunu dile getirerek eylemlere devam ettiler.

Lufthansa’da dayanışma grevi

Lufthansa’nın yan kuruluşu Discover Havayolları’ndaki TİS uyuşmazlığında Vereinigung Cockpit (VC) sendikası, ana şirketin uzun mesafe pilotlarını Discover’daki meslektaşlarıyla dayanışma grevine çağırdı. VC tarafından organize edilen ilk dayanışma grevi pazartesi günü Frankfurt’ta başlayacak.

420 civarında pilotu ve 24 Airbus jeti ile nispeten küçük bir havayolu şirketi olan Discover, sadece Frankfurt ve Münih’ten uçuşlar gerçekleştiriyor. VC, ilk toplu iş sözleşmesinin imzalanması için Discover’da cumartesi gününden pazartesi gününe kadar üç günlük grev çağrısında bulundu. VC’den Marcel Gröls, cuma günü yaptığı açıklamada Discover’ın “devam eden reddi” karşısında, destek ve dayanışmanın gerekli olduğunu belirtti.